LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Onze inzichten

February 18, 2016

"De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar eert en het geschenk is vergeten." Albert Einstein

Veel inzichten zijn niet van onszelf afkomstig. We weten vaak niet eens meer de herkomst van bepaalde overtuigingen. Ouders, leraren en de maatschappij hebben ons op een bepaalde manier geconditioneerd. Dat wil zeggen dat we hebben geleerd dat zij die inzichten hebben en dat zij het goed voor ons vinden, als wij dezelfde overtuigingen hanteren. Iedereen heeft een mening over ons en vertelt ons wat we zijn. Als jong kind weten we niet wat we zijn, de enige manier waarop we onszelf kunnen zien is via een spiegel en andere mensen fungeren als die spiegel. Onze moeder vertelt ons  wat we zijn en we geloven haar onvoorwaardelijk. Misschien verschilt wat zij over ons zegt totaal van wat onze vader, broers of zussen zeggen, maar dat maakt niks uit voor ons: wat zij zeggen geloven we evenzeer. Mensen vertellen ons hoe we eruitzien en met name wanneer we nog heel klein zijn twijfelen we geen moment aan de waarheid van wat ons wordt verteld. “Kijk, je hebt de ogen van je moeder, de neus van je vader”. Aandachtig luisteren we naar al die meningen van onze familie, onze leraren en van de grotere kinderen op school. We zien het beeld van onszelf in die spiegels en accepteren dat dat is wat we zijn. En zodra we al die meningen hebben geaccepteerd, gaan ze deel uitmaken van ons overtuigingensysteem. We worden erom geprezen als we die inzichten zelf ook tentoonspreiden en we worden bekritiseerd als we met een afwijkende mening komen. Het is een heel ingeslepen patroon geworden. We weten niet meer dat al die inzichten van anderen afkomstig zijn en we denken dat ze uit onszelf zijn voortgekomen. Geleidelijk aan krijgen deze meningen invloed op ons gedrag en gaan we in onze geest een beeld van onszelf vormen op grond van alles wat andere mensen zeggen dat we zijn: “Ik ben knap om te zien; ik ben lelijk; ik ben intelligent; ik ben dom; ik ben stoer en enzovoort.

En dan komt er onvermijdelijk het moment dat we als gevolg van al die meningen van ouders en leraren, van samenleving en kerk gaan denken dat we – om in de ogen van anderen te deugen –zus of zo moeten zijn. Al die mensen vertellen ons hoe we ons zouden moeten gedragen, hoe we eruit zouden moeten zien, hoe en wat we zouden moeten zijn. We dienen ons zus te gedragen en vooral niet zo. En omdat we dus gaan geloven dat we niet goed zijn zoals we feitelijk zijn, gaan we doen alsof we iets zijn wat we niet zijn. De angst om afgewezen te worden, ontaardt in de angst niet goed genoeg te zijn en dat maakt dat we gaan streven naar perfectie, van hoe en wat we zouden willen zijn hoewel we weten dat we ons een beeld van perfectie, van hoe en wat we zouden willen zijn hoewel we weten dat we dat niet zijn. En vervolgens beginnen we over onszelf te oordelen en onszelf te veroordelen voor het feit dat we niet zijn wat we zouden willen zijn. We gaan een hekel aan onszelf krijgen en vertellen onszelf: “Kijk nou eens hoe gek je eruitziet, hoe lelijk je bent, je bent te dik en te klein en enz. op dat moment – het moment waarop de symbolen tegen ons gaan werken – begint het drama in je leven. En we hebben vaak zelf niet in de gaten dat de kennis van de symbolen ons niet langer tot nut is, maar ons steeds verder van ons ware zelf verwijdert.

Spanningen thuis, binnen de familiesfeer, op het werk, of in de maatschappij hebben vaak de neiging ons uit balans te brengen. We verliezen onze energie en ons geluksgevoel. Door bij onszelf te blijven en niet samen te vallen met deze situaties kunnen we toch GELUK creëren. Dit doen we door de kwaliteiten ‘naar binnen kijken’, ‘voelen’ en ‘luisteren naar je innerlijke stem’ verder te ontwikkelen. In onze huidige maatschappij wordt echter meer waarde gehecht aan denken dan aan voelen. Het is niet zomaar dat steeds meer mensen last krijgen van een depressie of een burn-out. We hebben meestal niet voldoende geleerd om te voelen, onze emoties te gebruiken, en onze intuïtie te volgen.
Al onze normale menselijke neigingen gaan verloren in dat indoctrinatieproces en daarna gaan we op zoek naar wat we hebben verloren. We gaan op zoek naar vrijheid omdat we niet langer vrij zijn te zijn wie we werkelijk zijn. We gaan op zoek naar geluk omdat we niet langer gelukkig zijn en we gaan op zoek naar schoonheid omdat we niet meer geloven dat we mooi zijn.

We groeien op en ons lichaam is zo geprogrammeerd dat we in onze adolescentie en substantie ontwikkelen die we hormonen noemen ons fysieke lichaam is niet langer dat van een kind en we passen niet meer in het leven zoals we dat tot dan toe hebben geleid. We hebben er geen zin meer in van onze ouders te horen wat we wel en wat we niet moeten doen. We willen onze vrijheid, we willen onszelf zijn, maar tegelijkertijd zijn we er bang voor allen te zijn. Mensen zeggen: “Je bent nu geen kind meer”, maar toch zijn we ook nog geen volwassene, dat is voor de meeste mensen een heel moeilijke tijd, tegen de tijd dat we tieners zijn, hebben we niemand meer nodig om ons te temmen – we hebben dan namelijk geleerd over onszelf te oordelen, onszelf te straffen en onszelf te belonen volgens hetzelfde systeem van oordeel, straf en beloning waarin we zijn opgevoed op sommige plaatsen in de wereld zal het makkelijker zijn mensen te temmen en op andere plaatsen moeilijker, maar over het algemeen genomen heeft niemand van ons de kans eraan te ontsnappen. Werkelijk niemand.

Uiteindelijk is het lichaam ten volle gerijpt, volwassen, en verandert alles weer. We gaan weer op zoek, maar nu is dat waar we naar op zoek zijn in toenemende mate ons Zelf. We gaan opzoek naar liefde, omdat we hebben geleerd dat liefde iets is wat ergens buiten onszelf is te vinden. We gaan opzoek naar rechtvaardigheid, omdat er in het overtuigingensysteem waarmee we zijn opgegroeid geen rechtvaardigheid is. We gaan op zoek naar waarheid, omdat we allen maar hebben leren geloven in de kennis die in onze geest ligt opgeslagen en natuurlijk zijn we nog steeds op zoek naar volmaaktheid, want inmiddels zijn we het met alle andere mensen eens dat “niemand volmaakt is”.

We kunnen alleen onszelf veranderen, niet de ander.

Een belangrijke stap in het eigen groeiproces is om onszelf te zien als wezens van pure energie in een fysiek lichaam. Als we onze eigen energie meer en meer herkennen en kunnen laten stromen, ontstaat er ware vrijheid in denken, voelen en leven. Minimaal 90% van de communicatie tussen mensen is energetisch, vandaar dat het logisch is om hiermee bezig te zijn om veranderingen in je leven te realiseren. Dit is de kern van bewust leven.
In de ziel van de natuur, vind je de natuur van je ziel.

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon