LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Twee special dagen uit de herfstmaanden

February 25, 2016

Twee special dagen uit de herfstmaanden die voor mij een bijzondere betekenis hebben dat is de Internationale Dag van de Vrede en de Dag van de Vrijheid.

Elk jaar op 21 september staat de hele wereld stil bij de Internationale Dag van de Vrede. De dag moet worden beschouwd als een dag van wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid, alle volken en individuen worden uitgenodigd de vijandelijkheden voor een dag te stoppen. Vrede is een gemeenschappelijke wens van mensen over de hele wereld.

Mensen leven in gebieden die door oorlogen, politieke onrust, etnisch geweld of terrorisme worden geteisterd. Zelfs als u niet met zulke ellende te maken hebt, kan uw vrede worden verstoord door criminaliteit, pesterijen, of ruzies met zakenpartners of buren. Gezinnen lijken maar al te vaak op oorlogsgebieden in plaats van op vredige toevluchtsoorden.

Gebeurt vreselijke dingen in de wereld. Misschien is dat altijd al zo geweest, maar met de moderne communicatiemiddelen wordt je er wel met de neus bovenop gedrukt. En vaak vraag je je machteloos af waar dat toch allemaal goed voor is.
Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die geloven dat dit allemaal nodig is voor de vooruitgang. Die gaan er vanuit dat er niet alleen een evolutie is in de natuur, maar ook in de maatschappij. En net als in de natuur de sterke dieren de zwakke op moeten ruimen, zijn al die conflicten en oorlogen in de wereld nodig om te groeien naar een ideale, klasseloze samenleving. Want al die grote oorlogen en conflicten zijn een optelsom van alle kleine oorlogjes en conflicten bij iedereen van binnen. Als daar geen eind aan komt, dan blijft het dweilen met de kraan open. Kijk maar naar wat er gebeurde nadat de muur viel. Eerst dachten we allemaal dat er nu wel een tijd van vrede zou aanbreken. Nou, mooi niet hoor. Toen begon het bloedvergieten pas. 
Veel mensen snakken naar innerlijke rust of vrede. Ze zoeken het misschien in religie, meditatieseminars of yogagroepen. Anderen hopen rust te vinden in de natuur en maken vakantiereisjes, tochten in de bergen en ongerepte gebieden. Zelfs als ze daardoor enige rust lijken te vinden, komen ze er misschien al snel achter dat die rust oppervlakkig en kortstondig is. Nee, echte vrede begint niet in het groot en aan de buitenkant. Echte vrede begint in je hart. Je wil moet veranderen, die moet goed worden, zodat je plezier krijgt in de dingen die goed zijn en een hekel krijgt aan de dingen die niet deugen. En dat gebeurt wanneer je God uitnodigt in je leven. Vrede zonder liefde is een raar verschijnsel, dat kan in feite ook niet. Vrede begint bij liefde; vrede zoeken is liefde. Liefde geven, zichzelf geven, vergeven – kortom liefhebben – brengt een enorme vrede in het hart.

Mijn wens is echter meer vrede, vrijheid voor iedereen, overal ter wereld. Wereld zonder oorlog, zonder ellende voor de zwakken, zonder onrecht en ongelijkheid.

Mijn wens zou zijn dat mensen zelf kunnen helpen om vrede te brengen in verschillende conflictgebieden in de wereld. Stabiliseren van de situatie in deze gebieden is de beste manier om terrorisme te bestrijden. En het aanpakken van de oorzaken van het terrorisme is een investering voor een veiliger wereld. Het algemeen welzijn van de mensen is de sleutel tot een betere toekomst.

Als we elkaar de vrede wensen, zeggen we eigenlijk tegen elkaar: zullen we er samen eens tegenaan gaan, zullen we samen eens gaan werken aan die betere wereld. Alleen als je je verdiept in de zin van het echte leven, zullen we ook de echte vrede kennen en dus ook echte vrijheid.

Wereld Vrijheidsdag, of de Dag van de Vrijheid, wordt ieder jaar op 9 november gevierd. Voor historische dag in de geschiedenis was de dag van de val van de Berlijnse Muur. Dat was natuurlijk een belangrijke dag voor Europa, en eigenlijk voor de hele wereld. Duizenden Duitsers konden vanaf toen herenigd worden met hun families. Eindelijk konden ze daar genieten van de vrijheid die hen jaren afgenomen was. Maar uiteraard moeten we wel blijven vechten voor die vrijheden. Gebeurt ook wel, hoor.

Natuurlijk moeten we daar niet mee stoppen. De Verenigde Naties maken een beginnetje door 9 november dus uit te roepen tot Wereld Vrijheidsdag. Dat doen ze al sinds 1996, toen de Dag is opgericht. Dat gebeurde in 1996, toen het Jaar van de Vrijheid net was afgelopen. In de praktijk zult u eigenlijk weinig merken van deze Dag, behalve dat er misschien een nieuwsberichtje in een hoekje van de krant wordt gezet met daarin wat cijfers over hoe de wereldvrede weer is verbeterd. Al hebben wij dat voorlopig nog niet gezien. 

Vrijheid is een van de meest gebruikte, en ook misbruikte begrippen. In naam van de vrijheid worden oorlogen gevoerd om volkeren te bevrijden, maar ook om verschillen tussen culturen en religies op scherp te stellen en om de vrije markt en het daarmee verbonden idee van vrijheid van consumptie in de schijnwerpers te zetten.
Voor de een betekent vrij zijn: niet leven in onderdrukking. In een land zonder oorlog, zonder dictator. Waar iedereen het recht heeft een eigen mening te hebben en te uiten. Maar vrijheid kan meer inhouden. Vrijheid kan veel dingen betekenen.

Voor veel mensen is geld vrijheid. Logisch, want geld geeft keuzemogelijkheid. En wanneer je iets te kiezen hebt dan voel je je vrijer. Maar tegelijkertijd kan geld, en alles wat je met geld koopt, ook als een last voelen. 

Vrijheid zit in je hoofd, niet in je omgeving. Je kunt je omgeving veranderen om praktisch gezien vrijer te worden, maar je voelt je pas echt vrij als je van binnen verandert. Dus leef vanuit liefde. Niet alleen omdat het je brengt waar je wilt zijn, maar omdat het de enige effectieve manier is om je echt geweldig te voelen.

Vrijheid voor mij betekent dat je vrij bent om te zijn wie je bent. Vrij zijn betekend dat je kan doen wat je wil, wanneer je wil. Vrij zijn betekent dat je de verlangens volgt die voortkomen uit je diepste kern. Dit doe je vanuit gevoelens van liefde, waardering en respect voor jezelf en voor anderen.

Als je afgesneden bent van je kern, van je diepste zelf, dan kun je hoe dan ook niet vrij zijn. Het is dus in de eerste instantie belangrijk om te leren luisteren naar wat jij wil en jezelf dit geluk te gunnen. Want het is iedereen zijn geboorterecht om vrij en gelukkig te zijn.

Veel mensen voelen zich verplicht om bepaalde dingen op een bepaald moment te doen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je altijd een keuze hebt. En als je handelt vanuit de overtuiging dat er inderdaad sprake is van een keuze, zal dat iets veranderen in je gevoelens van weerstand.

Vrij zijn betekent in mijn ogen ook dat je een situatie kunt accepteren zoals deze is en mensen kunt accepteren zoals ze zijn. Dit betekent niet dat je niet bezig bent met het scheppen van een andere realiteit (bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe baan). Maar het betekent dat je je richt op wat je wil in je leven en de “huidige realiteit’ accepteert voor wat hij is.

Dus door je te richten op vrijheid, door te leren wat vrijheid voor jou is. Door te leren hoe vrijheid voelt en welke overtuigingen en acties hierbij belangrijk zijn, zul je merken dat iedere dag iets meer vrijheid brengt in je leven. De weg naar vrijheid is een weg die bezaait is met uitdagingen die je de kans geven om dichter bij jezelf en jouw verlangens te komen.

En als je die uitdagingen aan durft te gaan, dan zul je steeds meer vrij zijn om jezelf te zijn en het leven te leiden waar jij naar verlangt. En dit is in mijn ogen een van de belangrijkste paden naar blijvend geluk.

 

 

 

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon