LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Tijd en onze illusie

April 8, 2016

Hoe lang is eigenlijk een dag? Een dag kan heel lang zijn. Een dag is zeker niet 24 uur zoals we gewoonlijk denken. Niet iedereen leeft 24 uur per dag. Soms leven we meer. Soms leven we minder. Soms leven we helemaal niet. Een dag kan voorbij vliegen zonder dat we maar één seconde geleefd hebben. Een objectieve 24 uur bestaat helemaal niet. Het is slechts een idee.

Het idee over de tijd net zoveel illusie bevat als een idee over een zelf een onveranderlijke zelf. Een zelf dat altijd zo blijft. Een zelf dat altijd herhaalt. Mensen geloven eigenlijk dat de tijd altijd hetzelfde blijft. Elke dag 24 uur. Het blijft altijd zo herhalen: gisteren 24 uur, vandaag 24 uur en morgen 24 uur. Als we vandaag die 24 uur niet leven, dan kunnen we morgen die 24 uur wel benutten.

Een zelf bestaat net zo min als die 24 uur van ons. We leven met een misverstand over onszelf en over de tijd. We weten niet wie we zijn en wat onze wereld is. Ons idee over de wereld is gebouwd op basis van ons idee over de tijd. We geloven dat onze wereld een lineaire ontwikkeling heeft op basis van een tijdlijn. We denken bijvoorbeeld dat ons heelal bijna 15 miljard oud is. En dat het begonnen was met een Big Bang.

Wanneer we echt leven, dan zijn we ook vrij van ons illusie over de tijd. De tijd zal helemaal verdwenen als een maatstaf. De tijd wordt niet meer in stukjes gehakt. We leven dan niet meer in het verleden, in de toekomst en ook niet in het heden. We worden levendiger dan ooit. Het idee van een zelf dat door de tijd heen zweeft verdwijnt. We hebben geen oordeel meer over onszelf. Niemand kunt ons beoordelen als we vrij zijn van illusies.

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon