LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Hoe de levensstroming Zen mensen vrij kan maken

April 12, 2016

Zen is vooral een weg naar zelfreflectie, inzicht en bewustwording en draagt bij aan persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Zen kun je niet uit de boekje leren. Het leven zelf stelt ons altijd weer voor opgaven die de Zen weg vormen. In de omgang met onszelf, met andere mensen, in ons beroep, in ons ingebed zijn in de natuur, in alles is Zen. En, zoals we als zeiden: Zen is ook humor. Want humor zorgt voor afstand. Door humor kijken we met een goedmoedig lachje naar de onbeduidendheid van onze dagelijkse problemen, en voelen we dat er een werkelijkheidsniveau is dat uitstijgt boven onze problemen, grillen en gewichtigdoenerij. Dat is exact hetzelfde als wat Zen doet, maar niet doordat het zich losmaakt van de aarde, maar doordat het de aarde uiterst nauwkeurig observeert en omploegt. Zen houdt zich bezig met het intensief ervaren van het dagelijks leven, niet met wierook branden op zondag met de concrete zintuiglijke ervaring, niet met de lege abstractie van de gedachte. Zen is een levensweg die evenveel verschillende vormen kan aannemen als er mensen zijn die hem gaan, en toch is er altijd allen maar de ene weg.

Er zijn vier elementen die belangrijk zijn voor het geluk en weg naar persoonlijke en spirituele ontwikkeling:

•           Blijdschap

•           Lijden

•           Vrijheid

•           Ideaal

Blijdschap is zeker een belangrijk element dat je helpt om het geluk aan te raken. Zonder blijdschap is het leven zo droog. Daarom is het belangrijk dat we onze blijdschap elke dag kunnen voeden. En niet minder belangrijk is: als je van iemand houdt, vergeet dan niet hem of haar elke dag te helpen glimlachen.

Lijden is gek genoeg ook belangrijk voor het geluk. Het lijden is er om ons te helpen om te begrijpen, te groeien en te rijpen. We moeten niet bang zijn voor het lijden. Het lijden kan zeker een positief element in ons leven zijn. Als doet het veel pijn in je hart geef dan niet de schuld van je lijden aan iemand anders. Kijk goed naar je lijden met vriendelijke ogen. Het lijden blijft niet voor eeuwig. Het komt en het gaat. Toon ook begrip voor het lijden van iemand die je lief hebt.

Als je niet vrij bent, dan kun je moeilijk een gelukkig leven leiden. De hoogste vrijheid die je in het leven kunt bereiken, is vrij zijn van je ideeën. Je bent vrij van je ideeën over het geluk en het lijden. Het geluk kun je het beste aanraken als een realiteit, en niet als een idee. Hetzelfde geldt voor je lijden. Ze zijn wonderlijke realiteiten die je leven kunnen verrijken. Vrij zijn betekent ook, dat je vrij bent van je ideeën over jezelf. Je bent een wonderlijke manifestatie van het leven. Je veroordeelt jezelf niet meer. En je veroordeelt je medemensen ook niet.

Je mag zeker van geluk spreken als je een ideaal hebt in je leven. Je leven heeft dan een betekenis. Je leven wordt dan een mooie reis. Het is een reis om jezelf te ontmoeten. Op het laatste moment van je leven kun je dan zeggen: ‘Ik heb een mooie reis gemaakt.’ In die reis heb je veel kennis gemaakt met het geluk en het lijden.

Iedereen is op zoek naar vrede en harmonie, omdat deze in ons leven ontbreken. We voelen ons allemaal wel eens rusteloos, geïrriteerd, uit ons evenwicht, ellendig. En als we ons rusteloos voelen, houden we dit niet beperkt tot onszelf maar blijven we dit vervelende gevoel overbrengen op anderen. De onrust doordringt de atmosfeer rond degene die zich ellendig voelt. En ieder ander waarmee zo iemand in contact komt wordt ook geïrriteerd, rusteloos. Dit is beslist niet de juiste manier van leven.

Men zou in vrede met zichzelf moeten leven en in vrede met alle anderen. Per slot van rekening is de mens een sociaal wezen. Hij leeft nu eenmaal in een maatschappij waar hij met anderen te maken heeft.

Iedereen wordt geboren om gezond en gelukkig te zijn. Iedereen is op zoek naar gezondheid en geluk.

Elk mens ontvangt spirituele lessen als deze er klaar voor is en ervoor openstaat om ze daadwerkelijk bewust te ontvangen...

Dit hangt helemaal af van de ijver en inzet hoe iemand de dag doorkomt...

Als jij je overgeeft aan jezelf en alles uit de dag haalt wat voor jou van belang is zul je groeien...

Doorzetten is dan geen kinderspel meer waardoor het woord falen steeds meer terrein begint te winnen en wie zich hier aan overgeeft staat spiritueel stil...

Terwijl het doel van de aardse tocht is om bewust te worden en ooit te mogen uitgroeien tot een vol bewust mens.

Jij bent uniek en alleen jij kan jou unieke waarheid “bevoelen”. Word getuige van je denken zodat je je unieke waarheid in helderheid kan bevoelen. Wees altijd kritisch bij alle informatie die tot jou komt. Bevoel steeds in jou diepte wat voor jou als waarheid voelt ook al lijkt het in het moment dat de informatie voor jou zeer waardevol is, toch kan het zijn dat ze niet jou waarheid is. Waarheid is in je levensstroming in een continue beweging. Naarmate jou bewust zijn groeit, vervloeit jou waarheid. Uiteindelijk vervloei je naar “Ik weet niets, ik geef me over aan het leven zelf... het vertrouwen mag je ervaren dat je in elk moment zal weten wat je nodig hebt. Jou waarheid zal zich daar openbaren in het moment zodra je je over durft te geven aan jou levensstroming.

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon