LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Je eigen pad in je leven vinden is niet een makkelijke opdracht

June 13, 2016

 

Het is lastig wanneer je er zelf niet uitkomt en je een gevoel hebt wat maar blijft knagen. Vaak weet je dat er een belemmering is in je leven maar kun je met je hoofd niet begrijpen wat er speelt en dan helpt een op een echt heel goed.

Door verbinding te maken met je ziel voel je dat er iets in beweging komt. Het gaat sneller dan je hoofd kan begrijpen. Je gevoel laten spreken kan ook voor jou een enorme opluchting zijn.

Veel mensen ervaren stress en leven te veel in hun hoofd, zijn continue bezig met wat ze allemaal nog moeten doen en bezig met aan de verwachtingen van anderen te voldoen waardoor ze zichzelf vergeten. In ons dagelijks leven doen we vaak het tegenovergestelde: wij zijn met een vol hoofd gehaast op weg. We zijn zo druk dat er weinig tijd voor bezinning of voor onze medemensen overblijft. De verleiding om mee te doen aan de ‘ratrace’ naar meer, beter, mooier, sneller, groter en duurder. Die begeerte kan ons tijdelijk gaande houden, maar put ons na verloop van tijd uit. We krijgen fysieke klachten. We branden op. We raken leeg. We worden depressief. We twijfelen aan de zin van het leven dat we leiden.

Tegelijkertijd is onze wereld een dorp geworden: dagelijks krijgen we de beelden van brandhaarden, vluchtelingen, uitgebuite kinderen, mensen die omwille van hun huidskleur, ras, geloof of geaardheid worden vervolgd en hongersnood op ons netvlies. Laat ik die beelden nog echt bij mij binnenkomen? Hoe verhoud ik mij daartoe? We gunnen onszelf nauwelijks meer tijd voor bezinning of reflectie. Waar gaat het om in het leven? Wat geeft mij ten diepste bevrediging? Leef ik wel ten volle? Wie ben ik in relatie tot de ander? Welk steentje draag ik bij aan deze samenleving? Wat wil ik echt met mijn leven? Welke weg moet ik inslaan op dit kruispunt in mijn leven waar ik nu sta? Vragen die de dagelijkse zorgen voorbij gaan. Vragen die met zingeving te maken hebben. Misschien zelfs wel met iets dat niet van deze wereld is. Vanuit het vermoeden of misschien zelfs wel het besef dat er meer moet zijn dan alleen het materiële. De haast en de jacht naar het materiële doen ons voorbij hollen aan datgene wat echt wezenlijk is. Dat wezenlijke is niet materieel en is voor de ogen onzichtbaar. Wat voor de ogen onzichtbaar is, raakt ons ten diepste, raakt onze ziel.

Je eigen pad in je leven vinden is niet een makkelijke opdracht. Het kan jaren duren, je probeert van alles, je faalt hier en daar. Er zijn mensen die nooit hun pad vinden, die bij mensen blijven hangen die niet het beste met hen voor hebben en dingen blijven doen waar ze niet gelukkig van worden of plezier aan beleven. In de huidige maatschappij is het makkelijk om verward te raken,
we krijgen via de massa media en cultuur duidelijk voorgeschreven hoe we zouden moeten zijn, wat we moeten doen en hoe we eruit zouden moeten zien. Toch zijn er individuen die zich niet aanpassen aan wat de meerderheid wil en die luisteren naar hun eigen ziel.

Belangrijke beslissingen neem je niet alleen met het verstand maar ook op gevoel en intuïtie. Leren voelen is daarom essentieel. Dat wil niet zeggen dat je je verstand helemaal uit moet schakelen. De uitdrukking “gebruik je gezonde verstand” is er niet voor niets. Emoties, gevoelens en intuïtie worden vaak door elkaar gebruikt. Je buik, net onder je navel, is het centrum van je gevoel en de kern van jezelf. Als je daar met je gedachten naar toe gaat, voel je vaak wat je het beste kunt doen. Je hebt er vaak lef voor nodig om dat gevoel te volgen omdat het meestal tegenstrijdig is met wat je verstand zegt te moeten doen. Je gevoel en intuïtie zijn altijd goed. De buik blijkt een autonoom centrum te zijn dat over wijsheid beschikt en op een andere manier naar dingen kijkt dan onze hersenen. Die waarnemingen zijn niet direct zichtbaar maar er zit waarschijnlijk wel meer wijsheid in dan in ons denken met onze hersenen. Het is dus heel goed om je vragen en je plannen ook aan je buik voor te leggen. Combineer je gevoel met je verstand dan zit je helemaal goed.

 

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon