LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Welke invloed hebben vasten op het lichaam, het verstand en de intuïtie?

June 15, 2016

Vasten is het beste medicijn - het is de dokter die binnen in je zit. Paracelsus

 

We zijn zoveel meer dan ons menselijk lichaam. En vasten heeft invloed op elk deel van ons bestaan. Als we de overdreven zelfverwennerij staken die in onze moderne wereld zo gewoon is geworden, al is het maar voor een korte tijd, dan zullen onze levens en onze prioriteiten helderder worden. Vasten wordt wel de “wonderkuur” genoemd omdat de lijst van de fysieke toestanden die erdoor worden verbeterd lang en gevarieerd is. Het vaakst genoemd worden allergieën, artritis, meerdere soorten spijsverteringsstoornissen, huidaandoeningen, hart- en vaatziekten en astma. Omdat vasten het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert kan elke kwaal er door verbeteren.

Vasten maakt energie vrij, dus kan de genezing beginnen.

Vasten is een prachtig tegengif voor onze gebruikelijke zelfverwennerij en voor onmatigheid. Er is niets mis met het genieten van ons voedsel. Maar het voortdurend tot ons nemen van onnodig voedsel vormt een belasting voor het lichaam. Als het lichaam meer voedsel moet verwerken dan verdraaglijk en prettig is, zal het lichaam daar onder lijden. Daarom is vasten een mooi geschenk dat je aan jezelf kunt geven. Een vakantie voor je vermoeide, overwerkte, en ondergewaardeerde lichaam.

Tijdens vasten vrijwaren we ons systeem van de constante aanval van levensmiddelen. We zijn gewend te denken dat voedsel ons energie geeft. Het kan dus een nieuwe manier van denken worden om te begrijpen hoe het voedsel dat we eten juist energie vraagt.

Onze lichamen weten hoe ze zichzelf kunnen helen. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen is “de doorgang niet te versperren”. En dat heeft betrekking op alle niveaus van ons bestaan. Vasten stelt ons in staat om alle niveaus weer in evenwicht terug te brengen. Vasten kan je meer energie geven.  Als je het stadium voorbij bent van het omgaan met de ontgiftingsverschijnselen, zal vasten je een lichter, energieker en enthousiaster gevoel geven. En je zult minder behoefte hebben aan slaap.

Enkele voordelen van vasten:

- je spijsverteringsstelsel tot rust brengen

- zorgen voor reiniging en ontgiften van je lichaam

- eetpatronen doorbreken die dan duidelijk tot je doordringen

- je mentale helderheid vergroten

- “vastzittende” emotionele patronen reinigen en genezen

- leiden tot een gevoel van fysieke lichtheid en tot een hoger energieniveau

- innerlijke stilte vergemakkelijken en van positieve invloed zijn op je spirituele       verbondenheid, spiritueel bewustzijn

- vertraagt veroudering

- betere weerstand tegen ziekte

- beter slapen

- verbeterde zintuigen (gezichtsvermogen, gehoor, smaak)

- je krijgt meer inspiratie en meer ideeën 

- revitalisatie

- een juister gebruik van je wil

- gewichtsverlies

Omdat vasten je mentale helderheid en je concentratievermogen verbetert, kan vasten een gereedschap in je leven worden om je grotere vrijheid, flexibiliteit en energie te geven, en om daarmee de dingen en projecten in je leven te bereiken die belangrijk voor je zijn.

Emotioneel gezien, zal je rustiger, helderder en gelukkiger gaan voelen. Mensen wie vaak vasten vertellen vaak dat depressies lichter aanvoelen, dat doelstellingen gemakkelijker bereikbaar lijken te worden. Dit komt doordat obstakels beter in hun juiste proporties kunnen worden gezien. Artsen hebben gemeld dat patiënten een verbeterd concentratievermogen ervaren, minder angstig zijn, beter slapen, en frisser wakker worden.

Soms is het moeilijk om het verschil aan te geven tussen onze emotionele en onze mentale aspecten. Waar het een begint, en waar het ander eindigt. Ben ik verdrietig doordat ik deze gedachte had? Of had ik de gedachte omdat ik me verdrietig voelde? Vasten is een manier om duidelijkheid te krijgen over deze onderwerpen. Je bewustzijn kan helderder waarnemen en de bron van sommige dingen vaststellen die als onaangenaam door je worden ervaren. Iets dat voorheen nog wazig voor je was. Als die bron eenmaal is vastgesteld, is het eenvoudig om te zien hoe overdreven al het andere was dat daaruit was voortgekomen. Met andere woorden, je ziet de dingen vanuit een helderder, beter kloppend perspectief.

Laten we niet voorbijgaan aan de krachtige effecten van vasten op onze spirituele verbinding. Een ander voordeel van vasten is dat onze aandacht meer naar binnen wordt gericht. Dat we luisteren. En dat we rustig worden. En die stille “kwaliteitstijd”, jij met jezelf, zal je ook in staat stellen, als je dat wilt, om een groter gevoel van verwantschap te voelen met je Innerlijke Wezen.

Zonder de voortdurende aanvoer van zware voedingsmiddelen in het systeem, (en nadat de ontgiftingsverschijnselen voorbij zijn), gaat het lichaam lichter en minder massief aanvoelen. Dit helpt om een subtiel onderscheid te creëren tussen de gewone fysieke werkelijkheid met alle wereldse zaken die daarbij horen. In plaats daarvan begin je de aanwezigheid te voelen van de dingen die deze wereld te boven gaan.

Meditatie of gebed worden helderder, een hogere staat van ervaringen is gemakkelijker te bereiken, boodschappen of leiding afkomstig uit hoger sferen worden duidelijker. Weten dat er van je wordt gehouden, en dat je elke minuut van je dag wordt ondersteund, is iets dat je intuïtief begint aan te voelen. De erkenning dat er echt een hoger plan of doelstelling bestaat zal echter worden, omdat dit intuïtief wordt ervaren, in plaats van alleen maar intellectueel.

Je ervaringen zullen diep persoonlijk zijn en uniek. Soms ook subtiel. Je zult aandacht moeten besteden aan kleine dingen. Je zult vanbinnen stil genoeg moeten zijn om de nuances, in een veranderde houding of waarneming, op te pikken.

Dat kan beginnen met eenvoudig, korte termijn vasten. Zelfs kort vasten zal helpen om de vele voordelen van vasten te ervaren. En om lichaam, spijsverteringsstelsel en organen de kans te geven om uit te rusten, te herstellen en te genezen. Ook zal het helpen om een begin te maken met het proces van het herstellen van de innerlijke verbondenheid met fysieke lichaam, evenals met innerlijke geest.

De voordelen van vasten hebben betrekking op alle terreinen van onze levens. Of je nu wilt vasten om gezonder te worden, of ten behoeve van een verbeterde mentale helderheid, je zult ze allebei kunnen bereiken. Al zal dat niet op de eerste dag van je vasten zijn. Vasten is een duurzame manier van leven die, naar mate je dat langer doet, je meer verdieping zal geven, waardoor je er steeds meer betekenisvolle voordelen van zult gaan ervaren.

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon