LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

De ogen zijn de spiegel van de ziel

June 20, 2016

 

De ogen zijn de spiegel van de ziel en fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Als je iemand goed in de ogen kijkt ben je eigenlijk ook aan het spiegelen. Door iemand in de ogen te kijken probeer je eigenlijk iemands zijn karakter te lezen. Dit gaat eigenlijk onderbewust, en de een is er beter in dan de andere. Door in iemands ogen te kijken kijk je eigenlijk in iemands ziel. Alleen ‘ziel’ is voor ons moderne mens zo’n vaag begrip dat ik er ‘hart’ van gemaakt heb. Ons hart is nog een fysiek tastbaar orgaan waar we een voorstelling bij kunnen maken. De ziel is niet fysiek zichtbaar. Ons hart kan daarnaast letterlijk echt pijn doen bij bijvoorbeeld verdriet, of op hol slaan bij euforie. Probeer eens iemand diep in de ogen aan te kijken voor wie je een geheim hebt. Dat lukt je niet! Ons hart houdt niet van geheimen, zeker niet voor de mensen die je het meest na staan. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Vandaar je kunt je ogen niet losmaken omdat de ander zo aantrekkelijk is, omdat je verliefd bent op de ander. Als je verliefd bent, kan je de ander diep in de ogen aankijken en wil je dolgraag de diepte van de ogen van het ander zien. Onbewust hoop je dat de ander je blik beantwoordt, een antwoord geeft op de stille liefde. Onbewust kijk je vanuit jouw diepte naar de ogen van de ander, op zoek naar diens diepte. Onbewust is elkaar in de ogen staren een manier van communicatie: stil communiceren om te ontdekken of de ander ook verliefd is, of de ander jou ook aantrekkelijk vind, of de ander jou ook ziet zitten. Elkaar in de ogen staren is een stil verlangen: het verlangen naar elkaar.

Tijdens het oogcontact maken de hersenen stofjes aan die verslavend werken: dat is de reden waarom we onbewust iedere keer oogcontact maken met de ander.

Ook iemand aankijken die veel leed heeft meegemaakt kan pijnlijk zijn, want geen enkel mens is vrij van pijn en verdriet. Dus, kijk jij in de ogen van al dit meegemaakte leed dan zal dit ook jou raken; je eigen pijn wordt op dat moment getriggerd. En zo krijgen we een spiegel voorgehouden van onze eigen diepste zielenroerselen. Iets kan jou alleen raken als je er zelf mee in aanraking geweest bent, het meegemaakt hebt. De pijn of juist het geluk raken jouw eigen gevoel.

Ik heb zelf in heel wat trainingen, soms innig verstrengelt, in de ogen van een ander gekeken. En wat is het dan prachtig om te ervaren dat de een diepe indruk achterlaat terwijl het contact bij een ander minder diep gaat. Menig traan biggelde er over wangen zich een weg banend naar beneden. Het aankijken van andere mensen is heel belangrijk maar soms ook moeilijk. Daarbij verschilt het ook in welke situatie je je bevindt.

Als ik vraag, hoe komt het nou dat de contact verschilt per persoon?

Het zal vast te maken hebben met wat jij en de ander aan overeenkomstige gebeurtenissen hebben meegemaakt. Maar ook je eigen trilling. Alles bestaat uit moleculen en heeft een bepaalde trillingsfrequentie. Misschien is het zo dat jouw hart en het hart van de ander op hetzelfde frequentie spectrum zitten en daarom beter resoneren met elkaar, wie zal het zeggen. Wat het ook is, werkelijk contact is mooi!

Echt contact maken we vanuit ons hart, niet vanuit ons hoofd.

Kijk de mensen om je heen eens wat vaker echt aan, even oogcontact voor een paar seconde. (Ga niet staren want dat kan erg bedreigend overkomen :-)) Oprechte interesse en contact maken de wereld zoveel mooier.

 

 

 

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon