LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Het leven stroomt als een rivier

Het leven is een grote beweging, niets blijft hetzelfde en alles is voortdurend aan verandering onderhevig. De Griekse wijsgeer Heraclitus heeft gezegd: “Je kunt niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, want tegen de tijd dat je voor de tweede keer de rivier instapt, heeft er zich inmiddels zo veel water verplaatst, dat het in feite niet meer dezelfde rivier is.” Er zit dus ook niet meer hetzelfde water in.

De mind kan geen vertrouwen hebben in het ogenblik. Hij is altijd bang, daarom maakt hij plannen. Plannen maak je uit angst en door te plannen loop je alles mis – alles wat mooi en waar is, alles wat Goddelijk is, loop je mis. Zo is het ook onmogelijk om plannen te maken. Je kunt allen plannen maken, als het zo zou zijn dat het verleden zich herhaalt en het verleden dus hetzelfde is als het heden. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het verleden herhaalt zich nooit, en zelfs als je denkt dat dit zo is, komt dat waarschijnlijk doordat je het geheel niet kunt overzien.

Heraclitus zegt dat de zon elke dag nieuw is. Jij brengt daar natuurlijk tegenin dat het toch om dezelfde zon gaat. Maar het kan dezelfde niet zijn, het is niet mogelijk dat het dezelfde is. Er is intussen veel veranderd: de totale hemel is anders, het hele patroon van sterren is anders, de zon zelf is ouder geworden. Wetenschappers zeggen dat de zon binnen vier miljoen jaar zal sterven, zijn dood komt dichterbij. Omdat de zon een levend fenomeen is en hij erg oud is, moet hij wel sterven. Zonnen worden geboren, ze leven en ze gaan dood. Voor ons is vier miljoen jaren erg lang, voor de zon is het gewoon niets, het is alsof hij het volgende moment gaat sterven. En wanneer de zon sterft, zal het hele zonnestelsel verdwijnen, omdat de zon de bron is. Elke dag sterft de zon een beetje en wordt hij ouder en ouder – hij kan niet dezelfde blijven. Elke dag raakt hij energie kwijt, een onmetelijke hoeveelheid energie raakt hij kwijt aan de lichtstralen die hij uitzendt. De zon wordt elke dag minder, raakt uitgeput. Hij is niet dezelfde, hij kan dezelfde niet zijn.

Zelfde bij mensen, gisteren was je mogelijk een dichter, vandaag ben je mogelijk helemaal geen dichter, want de rivier binnen in je stroomt elk moment verder. Jij verandert ook. Gisteren klopten de dingen met elkaar, vandaag is alles een puinhoop: je bent boos, je bent gedeprimeerd, je bent verdrietig. Hoe kan de zon dezelfde zijn wanneer de toeschouwer is veranderd? Alles verandert en een mens die gebruik maakt van zijn intuïtie, die een zuiver inzicht heeft, maakt nooit precieze plannen voor de toekomst. Als je openstaat voor de toekomst en bereid bent om er hier en nu in te stappen, ben je vol vertrouwen. Je weet niet wat die toekomst je zal brengen, maar je durft op je innerlijk, op je intuïtie af te gaan.

Toen ik op reis was kwam ik tot een interessant inzicht. Het leven verloopt niet in fases. Het leven stroomt als een rivier.

Na een rondreis van twee maanden voelt het altijd alsof er iets is veranderd. Ik heb dingen geleerd, gewoontes afgeleerd. Ik ben gewend geraakt aan een nieuw leven, een nieuwe omgeving en een nieuwe routine.

En ergens heb ik altijd het gevoel dat het leven dat ik heb tijdens mijn reis, en het leven dat ik daarna thuis heb, twee verschillende dingen zijn. Als of ik, door in een vliegtuig te stappen, echt iets afsluit. Alsof ik als in een computerspel een ‘level heb uitgespeeld’. En dat is vreemd. Want op een bepaald moment bedacht ik me dat er eigenlijk niets verandert. Ja, de omgeving verandert. Maar ik ben er nog altijd de hele tijd bij. Ik ben erbij als ik het vliegtuig in stap. Ik ben erbij als ik goor voedsel naar binnen werk. Ik ben erbij als het te lang duurt voordat ze mijn dienblad ophalen waardoor ik het tafeltje niet omhoog kan klappen. Ik ben erbij als ik niet kan slapen en mijn tijd vul met de zoveelste aflevering van Modern Family. En daarna kom ik thuis, en ben ik nog steeds dezelfde persoon.

Het is grappig hoe je van binnen niet verandert als je ouder wordt. Ja, je leert dingen en je ontwikkelt jezelf. Gaandeweg krijg je meer rust, meerzelfvertrouwen en meer wijsheid. Maar toch voel je jezelf van binnen eigenlijk dezelfde persoon als je was toen je 16 was.

In essentie blijf je hetzelfde. Je gedrag verandert, je gedachten veranderen. Maar jij blijft altijd jij.

Er verandert niets, behalve je omgeving. En jij blijft er van binnen altijd bij. Het leven kent geen fases, geen levels die worden uitgespeeld. Verhuizen, een kind krijgen, een relatie verbreken, een nieuwe baan krijgen of juist werkloos raken.

Het lijken enorme gebeurtenissen die alles veranderen. Maar in essentie verandert er niets. Het leven is als een rivier. Het stroomt altijd door. Dag en nacht, jaar in jaar uit. En jij bent er altijd bij. Zoals je dat nu bent.

Je gaat van moment naar moment. Wat je ook doet. Er zijn alleen momenten, allemaal NU. Of je nu rondreist, thuis op de bank zit of je werkt. Het ene moment is in essentie niet beter dan het andere moment. Het zijn gewoon momenten, meer niet.

En zodra je dat inziet, besef je ineens dat die saaie middag op het werk in essentie net zo mooi of lelijk is als die wandeling door de Grand Canyon. De omgeving is anders, ja. Maar het moment is net zo waardevol. Net zoals iedere druppel in de rivier even waardevol is als elke andere druppel. Het leven is een geweldige toestand. NU, niet straks, is de essentie van je bestaan. 

 

 

 

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon