LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Leven van moment tot moment

Als we leven op automatische piloot zitten wij met onze aandacht bij de toekomst. We zijn aan het piekeren over iets dat zou kunnen gebeuren of we zijn onze dag aan het plannen.
Of we zitten in het verleden, in een neerwaartse spiraal, van gedachte naar gedachte naar gedachte…. We stellen ons telkens vragen zoals: “Wat is er fout gelopen?”, “Waarom gebeurt het bij mij en niet bij een ander?” enzovoort.

Een van de belangrijkste inzichten die we moeten leren is dat er maar een moment is waarin we leven en dat is NU! Dit heeft als gevolg dat als je dit inziet het heel belangrijk is dat je in dit moment aandacht geeft aan wat er aan lichamelijke sensaties, gedachten en gevoelens op je afkomen. Als je dit doet en beoefent, leer je met meer vrijheid omgaan met wat nu op je afkomt. Hierdoor leer je een bewuste keuze te maken over hoe je het volgende moment zal instappen. Dit maakt een wereld van verschil.

Een voorbeeld: iemand heeft last van angst voor een examen. Als hij leeft op automatische piloot lokt een examen angst uit en slaagt hij in paniek.

Als hij zijn aandacht traint en meer vanaf intuïtie gaan leven, leert hij inzien dat we leven van moment tot moment. En dat wat wij in dit moment ervaren niet automatisch hoeft het volgende moment te beïnvloeden. We krijgen telkens opnieuw in elk nieuw moment de kans om een bewuste keuze te maken over hoe wij in dit moment gaan instappen.

Leven met aandacht in het hier en nu heeft tot gevolg dat we gaan inzien hoe vaak we in beslag worden genomen door onze gedachten en gevoelens die vaak te maken hebben met het verleden of de toekomst. We verliezen daardoor het contact met het moment. We eten iets lekkers en maken in ons hoofd een boodschappenlijst of we spelen met ons kind en bedenken dat eigenlijk het huis opgeruimd moet worden of die klant nog even gebeld... We kiezen daar niet voor, maar het gebeurt gewoon... Door meer in het Nu te zijn gaan we inzien hoe vaak we eigenlijk op de automatische piloot leven en wellicht daardoor onbewust in patronen of situaties zijn beland die stress veroorzaken... Door hier met behulp van bewust van te worden kunnen we afstand nemen en weer contact maken met ons lichaam, met wie we zijn en wat we echt willen, van binnen uit. We zijn niet onze gedachten, al doen onze gedachten vaak hard hun best ons van het tegendeel te overtuigen....

Als we meer vanuit intuïtie gaan leven, kunnen wij simpelweg niet in het verleden blijven steken. Want intuïtie betekent: hier en NU ervaren en de inzichten laten opborrelen.

Door leren vanaf intuïtie gaan leven, we inzien dat ons leven een aaneenschakeling is van momenten. Dit betekent dat je telkens opnieuw kan beginnen, dat je telkens opnieuw een kans krijgt om te groeien, om terug aan het stuur te komen zitten van je leven, om je eigen verantwoordelijkheid op te nemen. En dit van moment tot moment…

Het leven is een grote oceaan waarin je kunt spelen, mits je al je oordelen, je voorkeuren en je gehechtheid aan de details van je lange termijn plannen laat varen. Wees open voor wat op je weg komt op het moment dat het komt. En maak je geen zorgen als je struikelt of valt; sta gewoon weer op, sla het stof van je kleren, lach er hartelijk om en ga verder.

Het verleden bestaat niet meer en de toekomst is nog niet gekomen: ze bewegen zich allebei onnodig in een richting die niet bestaat. Het ene heeft ooit bestaan maar bestaat niet meer en het andere is nog niet eens begonnen te bestaan. Het enige juiste dat een mens kan doen is van moment tot moment leven, zijn pijl op het ogenblik richten, altijd hier en nu zijn; waar hij ook is, zijn hele bewustzijn, zijn hele wezen, is betrokken bij de realiteit van hier en de realiteit van nu. Dat is de enige juiste richting. Alleen zo iemand kan de gouden poort binnen gaan. Het heden is de gouden poort. Hier en NU is de gouden poort.

…En je kunt alleen in het heden zijn als je niet ambitieus bent – geen prestaties, geen verlangen naar macht, geld, aanzien of zelfs verlichting, want alle ambitie voert je de toekomst in. Alleen een niet-ambitieus mens kan in het heden blijven. Iemand die in het heden wil leven moet niet denken, maar gewoon kijken en de poort binnengaan. De ervaring komt toch wel, maar ervaring kan niet van tevoren worden beraamd. Het heden is de kern van je bestaan.

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon