LAATSTE ITEMS

Oefening: Je steviger voelen

10/08/2017

1/10
Please reload

AANBEVOLEN ITEMS

Stress?! Wat is stress?

August 14, 2016

Er bestaan de verschillen in opvatting over wat stress veroorzaakt. Stress kan heel ruim worden omschreven als een reactie op elke prikkel of conditie die spanning veroorzaakt, maar ook in engere zin als een reactie op een negatieve prikkel.

Stress wordt gedefinieerd als een toestand waarin een conflict gaande is tussen de geest, de ziel en het lichaam. In essentie ontstaat stress als iemand doet wat tegen zijn wil of geest ingaat.

Het is moeilijk om te beslissen wanneer je stress je leven op een negatieve manier begint te beïnvloeden. Iedereen ervaart namelijk wel eens stress en stress kan bovendien een gezonde stimulans zijn. Overmatige stress kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen oorzaken stress verschillen van situatie tot situaties. Oorzaken van stress kunnen daarboven ook nog eens verschillen van persoon tot persoon. Het is dus moeilijk om je vinger op de oorzaken stress te kunnen leggen, omdat deze dynamisch zijn.

Stress heeft allemaal te maken met jouw kijk op de wereld. Ik zie stress als een product van overbelasting en angst. Wanneer je te lang, te hard en te veel werkt dan zul je uiteindelijk stress ervaren omdat je simpelweg overwerkt bent. Je lichaam en je hersenen krijgen te weinig rust om zichzelf bij elkaar te rapen, het systeem raakt overbelast.

Stress bouwt zich langzaam op in je lichaam. Als je niet de moeite neemt om echt te ontspannen, zal de spanning zich in je lichaam opbouwen. Dag na dag. De boog komt steeds strakker te staan, totdat je lichaam je dwingt om rust te nemen. Dan kan het leven je plotseling even te veel worden, en in sommige gevallen gaat echt even het ‘lichtje uit’ vanwege overbelasting. 

De invloed van stress in je lichaam groeit exponentieel zodra je dat toelaat. Als er iets speelt in je leven dat stress veroorzaakt dan merk je dat al snel in je lichaam.  Wanneer je regelmatig even de tijd neemt om de stress die tot dan toe is opgebouwd te laten ontsnappen blijf je beschermd tegen de negatieve gevolgen. Je kunt er simpelweg een gewoonte van maken om af en toe de spanning weg te laten vloeien.

Kleine momenten van ontspanning kunnen de schadelijke opbouw van stress in je lichaam eenvoudig voorkomen. Vorm eenvoudige gewoontes en herinner jezelf er regelmatig aan om even de spanning te laten ontsnappen. Je zult merken dat je jezelf op deze manier heel makkelijk kunt beschermen tegen de schadelijke gevolgen van stress in je lichaam.

In mijn eigen leven heb ik weinig begrip voor de woord stress, maar door een drukke leven als zelfstandig ondernemer in de zakelijke wereld heb ik jaren geleden een trauma opgelopen in mijn rug. Toen stonden enkele wervels maandenlang scheef. Daar kwam ik helaas pas na een paar maanden achter toen ik een ostheopaat bezocht. Deze heeft toen mijn rug weer recht gezet, maar die plek in mijn rug zou altijd zwak blijven. Mijn rugklachten bleven heel lang weg, tot ongeveer een jaar geleden. Ik kreeg langzamerhand weer steeds meer pijn in mijn rug ter hoogte van het trauma, vooral als ik lang in dezelfde houding moest staan of zitten. Het gekke was dat ik helemaal geen gekke bewegingen had gemaakt wat de pijn zou kunnen verklaren. Ik ben toen opnieuw naar de ostheopaat gegaan en heb hem uitgelegd dat ik niet wist waar de pijn nu vandaan kwam. Hij bekeek mijn houding en rug, maar onderzocht ook mijn organen door erop te drukken. Tijdens het onderzoek vroeg hij mij of ik me al een tijdje gespannen voelde. Ik was even een beetje verbaasd over die vraag, maar eigenlijk klopte dat wel; mijn leven liep niet echt hoe ik wou en ik zat niet lekker in mijn vel en voelde me daardoor vaak gestrest. Dat kon hij voelen aan mijn organen. De wervels in mijn rug stonden nog wel op hun plaats, maar de rechterkant van mijn lichaam zat als het ware helemaal vast en daardoor trokken spieren op een bepaalde manier aan mijn rug, wat de pijn veroorzaakte. Dit had ik echt totaal niet verwacht, ik besloot toen om goed op te letten dat ik niet teveel hooi op mijn vork nam en regelmatig bewust ontspande. Dat heeft geholpen, want al vrij snel had ik helemaal geen problemen meer met mijn rug en voelde ik me veel beter. Toen ik heb geleerd meer luisteren naar mijn lichaam, omdat ik zie onze lichaam als een beschermende kasteel van onze ziel en geest, wie geeft altijd voor ons de waarschuwingen op meer rust te vinden en meer naar binnen te kijken, luisteren naar onze innerlijke stem.

Stress is een van de grootste bedreigingen voor een licht, luchtig en gelukkig leven. Wanneer je stress laat opbouwen in je lichaam dan heeft dit een wezenlijke prijs. Niet alleen gaat de kwaliteit van je leven achteruit omdat je minder lekker in je vel zit, je wordt ook daadwerkelijk minder gezond.

Een gestrest lichaam is minder goed in staat om voor zichzelf te zorgen. Gestrest zijn kost veel energie, het bevordert verzuring van je lichaam, stress breekt je lichaam af van binnenuit en kan je leven behoorlijk verpesten. En dat terwijl stress eigenlijk niets anders is dan een constructie van je eigen gedachten!

Vaak zijn we geneigd om het onze omgeving naar de zin te maken, vanuit irrationele gedachten. Irrationale gedachten zijn gedachten die voorkomen uit vier emoties: bedroefd, blij, boos en bang. Door het hebben van irrationele gedachten ga je als mens voorbij aan degene die je feitelijk bent. En het voorbijgaan aan jezelf en datgene wat jij wilt, leidt uiteindelijk tot stress. En dat leidt weer tot klachten of symptomen.

Doordat je constant blijft rondlopen met spanning in je lichaam kun je niet goed ontspannen. Je lijf heeft behoefte aan rust, maar het kan zich niet ontspannen. Om jezelf losmaken van stress, eerst moet je leren om relaxter te leven.

Is het belangrijk dat je jezelf traint om af en toe de boel de boel te laten. Durf het leven af en toe even van je af te laten glijden. Neem tijd voor jezelf en sluit je even bewust af. De wereld vergaat niet als jij je een avondje geen zorgen maakt over je werk. Sterker nog, de wereld zal er een stuk zonniger uit zien de volgende dag! De weg naar zelfrealisatie is geen gemakkelijke en is meestal langer dan we zouden willen. Zelfkennis is de weg naar genezing!

 

Van hart tot hart,

 

Ol'ga

Please reload

Please reload

ARCHIEF

01/08/2017

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon